COMUNICAT DE PRESĂ

Direcţia de Sănătate Publică a județului Constanta desfășoară, pe perioada lunii OCTOMBRIE 2020, Campania de Informare-Educare-Conștientizare Luna Naţională a Informării despre Efectele Nutriției/Alimentației.

Starea de sănătate a fiecărui individ, evaluată adesea prin ceea ce se numeste un status nutriţional optim, derivă din echilibrul obţinut între necesarul şi aportul nutriţional. Existenţa unui stări de nutriţie optime promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, menţine starea de sănătate, permite desfăşurarea activităţii zilnice şi participă la protecţia organismului faţă de diverse agresiuni sau boli. Aimentația începe cu alăptarea sau alimentația la sân. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de nutriție și de a oferi copiilor cel mai bun început în viață.

O alimentație neadecvată, de obicei în exces, asociată cu lipsa activității fizice fac ca numărul bolilor cronice să crească constant. Dintre acestea cele mai importante se numără bolile cardiovasculare și diabetul zaharat. La nivel mondial 1 din 11 persoane are diabet, 1 din 2 bolnavi cu diabet nu este diagnosticat, 1 din 5 persoane cu diabet au peste 65 de ani.
În țara noastră în anul 2018 erau un număr de 161.330 bolnavi cu diabet în evidență, dintre care 2623 numar copii și adolescenți. Au fost înregistrate 76.134 cazuri noi de îmbolnăvire la adulți, 798 cazuri noi de îmbolnăvire copii și adolescenți 0-19 ani, și s-a înregistrat un număr de 2765 decese cauzate de DZ (12,5/100.000 locuitori).

Scopul Campaniei este stimularea formării unor atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin promovarea alimentației exclusive la sân în primele 6 luni de viață și promovarea unei nutriții adecvate și echilibrate pentru prevenirea diabetului zaharat.
Grupul țintă al campaniei din acest an este populația adultă, de la tinerele mămici până la populația vârstnică.

Sloganul campaniei este:„SUSȚINETI O NUTRIȚIE ECHILIBRATĂ PENTRU O VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ!”
Tema campaniei este sprijinirea alimentației sănătoase pentru o planetă sănătoasă.
În condițiile actuale ale pandemiei cu COVID-19, pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de dezvoltare a simptomatologiei severe. Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum și o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienții diabetici printre cele mai expuse și fragile categorii de pacienți la forme grave ale bolii COVID 19.

Pacienții diabetici trebuie să respecte tratamentul prescris și recomandările unui stil de viață sănătos:

• Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienții săurmeze sfaturile medicale avizate și evitarea automedicației sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament.
• Prescripția dietetică, calcularea cantității de carbohidrați, diversificarea alimentației cu un aport crescut de legume, fructe, proteine, precum și hidratarea corectă trebuie respectate cu strictețe.
• Exercițiul fizic, chiar și la domiciliu, de minimum 30 minute zilnic, bazat pe exercitii ușoare este de asemenea, un factor important de obținere și păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.
• Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu si nu numai.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al Campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Download (PDF, 664KB)

Download (PDF, 994KB)

Download (PDF, 851KB)

Comunicat de Presă

Conform OMS, efectuată în mod regulat și în cantitate adecvată, activitatea fizică îmbunătățește funcțiile musculare și cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și depresie, reduce riscul de căderi, precum și de fracturi și este fundamentală pentru echilibrul energetic și controlul greutății.  În afara exercițiilor fizice, orice altă activitate fizică ce se desfășoară în timpul liber, pentru transportul spre și din anumite locuri sau ca parte a muncii unei persoane, are un beneficiu pentru sănătate.

La nivel global, 1 din 4 adulți nu este suficient de activ. Persoanele care sunt insuficient active fizic au un risc crescut de 20% până la 30% de deces în comparație cu persoanele care sunt suficient de active.  Peste 80% din populația adolescenților din lume este insuficient activă din punct de vedere fizic. Cel mai recent sondaj  Eurobarometru al Comisiei privind sportul și activitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că 50% din europeni fac exerciții sau sunt antrenați în jocuri sportive.  În România se observă o tendință continuă de creștere a procentului persoanelor care declară că nu practică niciodată sport sau activități fizice, de la 49% în 2010, la 60% în 2014 și 63% în 2018. Creșterea activității fizice implică întreaga societate, precum și o abordare culturală și, prin urmare, necesită un efort colectiv în diferite sectoare și discipline.

Direcţia de Sănătate Publică Județeana Constanța desfășoară, in perioada lunii septembrie 2020, Campania de informare-educare-conștientizare LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE ACTIVITĂȚII FIZICE.

Tema campaniei este prevenirea efectelor activității fizice insuficiente asupra persoanelor sedentare.

Scopul campaniei este stimularea formării unor  atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin adoptarea activității fizice ca parte din viața cotidiană.

Grupul țintă al campaniei din acest an este populația sedentară.

Sloganul campaniei este : „Fii activ!

Pandemia COVID-19 înseamnă creșterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi.

Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 și diverse tipuri de cancer – toate fiind afecțiuni care pot crește sensibilitatea la noul Coronavirus SARS-CoV-2. Activitatea fizică regulată este o modalitate de a rămâne în contact cu familia și prietenii. De asemenea, reduce riscul de depresie, declinul cognitiv și întârzie apariției demenței.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Animal Society demarează o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună din Eforie

București, 13 iulie 2020: Asociația Animal Society va desfășura, în perioada 13-31 iulie 2020, o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună din Eforie, în parteneriat cu Vier Pfoten și cu Primăria Orașului Eforie. Sterilizările vor avea loc pe str. Serei nr.1, Eforie Sud, iar cei interesați pot suna pentru programări sau informații la numărul 0730.583.510, de luni până vineri, între orele 9:00-16:00.  

Este prima oară când Animal Society derulează o acțiune de sterilizare în acest oraș, iar disponibilitatea și sprijinul oferit de autoritățile locale în acest sens creează premisele unei campanii de succes. Campaniile de sterilizare în masă, precum cea desfășurată de Animal Society în Eforie, le oferă cetățenilor posibilitatea de a intra în legalitate în ceea ce privește obligativitatea sterilizării câinilor de rasă comună, reprezentând, în același timp, o metodă eficientă și umană de gestionare a populației de câini.

”Echipa Animal Society pune la dispoziția cetățenilor din Eforie îndelungata sa experiență în domeniul sterilizărilor. Cei care doresc să își sterilizeze animalele de rasă comună o pot face acum sigur și gratuit, în cadrul campaniei derulate de noi. Sterilizarea reprezintă nu doar un gest de normalitate, ci și un gest uman, contribuind, în timp, la reducerea numărului de animale nedorite de pe străzi, care sunt expuse la numeroase suferințe pe tot parcursul vieții lor.” declară Anca Tomescu, președinte Animal Society.

Animal Society este gata să contribuie la bunăstarea animalelor din Eforie prin campania de sterilizare gratuită desfășurată la nivel local și mizează pe implicarea comunității în acest sens, având în vedere că, în România, sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie, nerespectarea acestei obligații fiind pedepsită cu o amendă între 5.000-10.000 de lei.

Despre Animal Society

Asociația Animal Society, cunoscută anterior sub numele de Vier Pfoten România, este activă în domeniul protecției animalelor de peste 25 de ani. Pe lângă campaniile de sterilizare în masă, asociația derulează și activități de terapie asistată de animale în beneficiul copiilor cu nevoi speciale și al vârstnicilor instituționalizați, cu ajutorul unor câini de rasă comună salvați și dresați în acest scop de echipa asociației.

Precizări privind voturile împotrivă ale consilierilor PSD la proiectul privind rețeua de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie.

Referitor la afirmația consilierilor PSD cu privire la faptul că extinderea perioadei de grație se datorează incapacității de plată a imprumutului contractat de Primaria Orașului Eforie de la Eximbank Romania SA, dorim să precizăm că această afirmație este total eronată intrucât: • In prezent data limita de utilizare a împrumutului menționat anterior este 31.08.2020. Rambursarea împrumutului utilizat până la data respectivă se face începand cu luna septembrie 2020. Ca urmare, introducerea unei perioade de grație nu exclude obligația Primariei Orașului Eforie, în calitate de împrumutat, de a-și achita ratele de principal începand cu luna septembrie 2020. Valoarea ratelor respective se regasește inclusă în bugetul orasului Eforie pe anul 2020 …

Comunicat de Presa

În conformitate cu prevederile Decretului Nr. 195 din 16.03.2020 Poliția Locală se subordonează operațional Ministerului Afacerilor Interne , acționând în sistem integrat cu lucrătorii Poliției Naționale pentru respectarea normelor de conviețuire socială, prevenirea și combaterea faptelor de natură infracțională, verificarea si impunerea măsurilor dispuse de Ministerul Afacerilor Interne referitoare la epidemia de SARS-COV-2 precum și pentru sprijinirea cetățenilor recent întorși din străinătate, potrivit competențelor legale. …

Măsuri la nivelul UAT Eforie

Începând cu data emiterii prezentei, 13.03.2020 și data de 31.03.2020 cu posibilitatea prelungirii acestui termen în funcție de evoluția situației la nivel național, în vederea prevenirii riscului de răspândire a infecției cu noul Coronavirus, se instituie următoarele măsuri la nivelul UAT Eforie: o Se suspendă toate audienţele până la un termen ce va comunicat la o dată ulterioară – activitatea de relaţii cu publicul se desfășoară zilnic între orele 09:00 – 12:00 doar telefonic …

Forumul National SUERD

FORUMUL NAȚIONAL SUERD a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe în perioada 27-28 octombrie 2019 la Palatul Parlamentului din București. În cadrul sesiunii dedicată administrației publice, Cecilia CREȚU, Primăria orașului Eforie, a prezentat proiectul finanțat prin POR: MODERNIZAREA ŞI REABILITAREA INFRASTRUCTURII CONEXE DE UTILITATE PUBLICĂ ÎN SCOPUL CREŞTERII COMPETITIVITĂŢII DESTINAŢIILOR TURISTICE ÎN STAŢIUNEA EFORIE SUD …

„Dialog intercultural în spaţiul european ”

În perioada 16-18 octombrie 2019 echipa de proiect a unității de învățământ din Eforie Nord, formată din director, prof. Neacșu Iuliana, prof. Tudose Roxana Elena, prof. Badea Gabriela, prof. Gemil Meral împreună cu partenerii turci, pe parcursul a 3 zile, au avut întrevederi la Primăria Orașului Eforie, Prefectura Constanța …

Comunicat

S-au finalizat lucrările de reamenajare și modernizare a locurilor de joacă și dotarea grădinițelor și creșei cu ansambluri noi de joacă, delimitate pe categorii de vârstă.La Creșa Oraș Eforie a fost delimitat și spațiul din curte- în imobil funcționează creșa și o grădiniță cu program prelungit …

Skip to content