Comunicat de presă

În perioada 14 – 16 iulie 2017, în Eforie se desfăşoară ,,Festivalul Romani Kultura”. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Primăria Orașului Eforie. Festivalul a debutat cu dezbaterea ,,Rolul Intreculturalității în Școală și în Comunitate” care s-a desfăşurat, astăzi în sala de şedinţă a Primăriei Eforie.
Pe parcursul celor trei zile, în cadrul ,,Festivalului ROMANI KULTURA”, vor fi organizate o serie de ateliere de lucru pentru participanții și vizitatorii care sunt interesați de diferitele teme care fac parte din cultura romă. Sunt organizate expoziții de pictură, fotografie, port tradițional și momente muzicale pe ritmuri rome. Evenimentul artistic, cu specific tradițional rom, are un program divers având ca temă principală promovarea dialogului intercultural și al identității romilor printre minorităţile naţionale şi majoritare.
Festivalul ROMANI KULTURA este o iniţiativă care s-a născut din motivaţia firească de a exploata oportunităţile pe care le oferă cultura romă şi din dorinţa de a dezvolta nivelul de cunoaştere, informare, implicare şi interacţiune al publicului, prin manifestările şi specificul culturii rome, existente de secole în societatea românească.
Acest festival este un proiect interdisciplinar al Centrului Naţional de Cultură a Romilor, care îşi propune să promoveze atât elementele culturii rome tradiţionale, dar în special ale celei moderne, în condiţiile în care publicul larg este tentat să se raporteze la cultura romă doar prin elementele ei tradiţionale.

Comunicat de presă

Temă: Fenomenul de alunecare a terenului in orasul Eforie.

Cantitatile insemnate de precipitatii care au cazut in ultima perioada, au facut ca procesul de eroziune si alunecare a falezelor din Eforie Nord si Sud, sa reinceapa si sa se accentueze. Tinand cont de aceasta situatie de risc ce depaseste competenta si posibilitatile logistice si financiare ale administratiei publice locale, primarul orasului Eforie, Robert Nicolae Serban, a convocat Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta.
In cadrul sedintei, edilul a prezentat situatia din teren, respectiv faptul ca, in acest moment, sunt afectate de alunecari de teren zonele din str. Garii (pe malul Lacului Techirghiol) si faleza din zona Cazino – Capul Turcului ambele din Eforie Sud, dar si Zona Belona – Complex Apolonia din Eforie Nord. Alarmant este faptul ca procesul de alunecare a reinceput intr-o zona in care, cu cativa ani in urma, ABADL, a intervenit, prin lucrari de consolidare (Zona Cazino – Capul Turcului ) si este vizibil de la zi la zi mai mut.
Primarul orasului Eforie a subliniat faptul ca zonele afectate de alunecare sunt monitorizate in permanenta. Astazi, edilul, s-a deplasat personal pe strada Garii, unde, a constatat ca surparea strazii a avansat. Mai mult decat atat, a fost dispusa efectuarea unei expertize tehnice. Totodata, Robert Nicolae Serban, a cerut sa se intensifice, mai ales dupa ploi, lucrarile de decolmatare a rigolelor din zonele afectate si sa fie montate panouri de avertizare a pericolului.
S-a punctat faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilă, competenţa pentru soluţionarea acestor probleme nu este a autorităţilor locale. Din acest motiv, Primaria Eforie revine cu adrese oficiale catre toate institutiile abilitate prin care prezinta complexitatea si gravitatea situatiei din teren si solicita urgent alocarea de resurse tehnice, umane si financiare pentru demararea unor lucrari ample si reale de consolidare a falezelor din orasul Eforie.

Compartiment Comunicare

Descarca documentul oficial aici